Beaujolais Wioski
Metoda tradycyjna Beaujolais: Maceracja półwęglowa. Wino leżakuje w zbiorniku ze stali nierdzewnej, aby zachować całą chrupkość owoców typowych dla Beaujolais.
NOTATKI DEGUSTACYJNE
Intensywna, głęboka rubinowa barwa z błyszczącymi refleksami. Ekspresyjny nos oferuje aromaty przyprawowe, prażone i waniliowe, a także owocowe nuty jeżyny i wiśni. Atak w ustach jest pełen harmonii, okrągły i apetyczny. Podniebienie odkrywa smaki prażone i waniliowe, połączone z małymi czarnymi owocami.
POŁĄCZENIA POTRAW I WINA
Serwować w temperaturze około 15°C z pieczonym królikiem, grillowanym antrykotem lub czerniną z smażonymi jabłkami. Doskonale komponuje się również z serami takimi jak Délice de Bourgogne lub Tomme de Montagne.
Region: Beaujolais
Szczep: Gamay Noir
Winnica: gleby granitowe – klimat kontynentalny